Tepper kan være kunst!

Så lenge tepper har blitt produsert, har de vært mye mer enn bare gulvbelegg. Gjennom historien har tepper fungert som kunstnerisk uttrykk, fra de antikke Dabeer Kashan-teppene laget for sjahen av Iran, til franske Aubusson-tepper bestilt av Louis XVI og modernistiske gule tepper fra Skandinavias Ingrid Dessau. I noen tilfeller ble tepper laget uten at det ble spart på materialer som ren kashmir, noe som fremhevet teppets verdi som mesterverk i seg selv.

Når du vurderer skjønnheten, innsatsen og detaljene som går med til å lage et håndvevd teppe, er det virkelig intet mindre enn et kunstverk. Når det gjelder gammel teppeveving, reflekterte teppedesignere sine egne kunstneriske visjoner, og skapte teksturelle og taktile kunstverk for å pryde gulvene til den globale eliten. Nylig har teppedesignere produsert vevde gjengivelser av malerier av noen av verdens mest ikoniske kunstnere, som Pablo Picasso og Paul Klee. Selv om kunstverket allerede er laget bør innsatsen som går med å reprodusere dette i tekstilform ikke undervurderes.

I denne artikkelen vil vi introdusere noen av de kunstneriske trendene som har satt de største sporene i produksjonen av tepper, fra fjellene i dagens Iran til studioene til globalt anerkjente malere.

Persiske Kashan-tepper

Den persiske byen Kashan har lenge vært kjent for produksjon av tepper, silke og tekstiler, og Dabir-verkstedet hadde et rykte på seg for å produsere noen av byens fineste tepper. Tidlige Kashan-tepper ble laget med høykvalitetsull hentet fra den engelske byen Manchester. De var dyrere enn andre tepper på grunn av deres fine knyting og tiden det tok å lage dem. Som et resultat ble produksjonen av persiske Kashan Dabir-tepper begrenset, og de ble svært ettertraktet av de velstående.

Franske Aubusson-tepper

Med Creuse-elven som renner gjennom dets hjerte, har Aubusson vært synonymt med billedvev siden 1400-tallet. Aubusson-tepper er kjent for sin eleganse, myke farger og tidløse appell, med design som spenner fra barokk til nyklassisistisk, avhengig av periodens kongelige trender. Rullede akantusblader og kålrosebuketter dukket jevnlig opp på disse kunstneriske teppene, som har fortsatt å være et symbol på tradisjonell europeisk dekor frem til i dag.

Det antas at produksjonen av tradisjonelle Aubusson-tepper begynte på midten av 1700-tallet, da moten begynte å skifte fra orientalske tepper til fordel for rokokko-design.

Moderne kunsttepper fra midten av århundret

På begynnelsen av 1900-tallet var det en voksende trend innen teppe- og teppekunst som udødeliggjorde arbeidet til noen av verdens mest kjente kunstnere på en ny måte. Tepper som gjenskapte maleriene til Wassily Kandinsky, Pablo Picasso og Joan Miro steg i popularitet, spesielt blant kunstsamlere og interiørdesignere. Ikke bare var de funksjonelle for hjemmet, men også dekorative stykker som umiddelbart gjorde inntrykk.

Å lage disse kunstteppene og teppene krevde samarbeidet mellom designere, illustratører og fargekonsultasjoner for å oppnå en troverdig kopi. Siden de fleste var begrensede opplag, økte verdien raskt og de ble etterspurt som samlerobjekter. Andre kunstnere hvis verk regelmessig ble avbildet i moderne kunsttepper fra midten av århundret inkluderer Gustav Klimt, Andy Warhol og Paul Klee.