Operaen i Oslo

En litterær byvandring i Oslo

Oslo har huset mange forfattere opp gjennom årene, og flere av dem, eldre som moderne, har dokumentert bybildets mangesidede historier, arkitektur og finurligheter. Oslo er en storby, men fortsatt liten nok til at enkeltmennesker kan sette sitt preg på den, enten det er politikere, ansatt i en pølsekiosk eller en uteligger med spesiell personlighet. Oslo er også en by hvor store deler av den gamle arkitekturen har blitt bevart. En stor del av leiligheten som bebos i Oslo er opp til flere hundre år gamle, og står fortsatt. Dette gjør at mange steder som er beskrevet i bøkene fortsatt kan sees i virkeligheten.

Forfattere bidrar til å bevare nåtiden for våre etterkommere. Selv sjangere som krim, hvor hovedambisjonen med boka er å skape et spennende mysterium, er det flust med henvisninger og beskrivelser til virkelige steder i Oslo. Hvem kan glemme Harry Holes adresse i Sofies gate 5, eller hans eskapader på Restaurant Schrøder? Dørstokkmila var lang for de folkekjære karakterene Elling og Kjell-Bjarne før de fikk bestilt flesk og duppe på Valkyrien på Majorstua. Har du en forfatterspire i magen? Hvorfor ikke dokumentere særegenheter i ditt eget bybilde? Alt du trenger er en laptop. fakturer uten firma, få støtte fra offentlige ordninger – det finnes mange måter å få i gang drømmen på.

Operaen i Oslo

Det finnes mange byvandringer i Oslo som ikke er preget av litteratur også, men som gir en god introduksjon til byens historie og særtrekk. Oslo Bymuseum arrangerer mange vandringer hvor du kan få et innblikk i bakgrunnen til forskjellige nabolag. Gatene som ble bevandret av Knut Hamsun, Henrik Ibsen, André Bjerke, Olaf Bull i eldre tider, blir i dag besøkt av Lars Saabye Christensen, Ingvar Ambjørnsen, Jo Nesbø og Erik Fosnes Hansen.

Kjenner du byen din?

Det er lett å glemme å være turist i egen by. Det er helt forståelig, vi gjør det alle sammen. Men Oslo og området rundt har mye spennende å by på. Visste du at Gamlebyen heter det nettopp fordi den huser ruiner fra byens opprinnelse helt tilbake til 900-tallet? Visste du at statuen av en hanske på Christiania Torv symboliserer hansken som Christian IV kastet i 1624, da han bestemte at “her skal byen ligge”? Dette og mer til kan du lære mer om på en av byens populære vandringer!

Ung mann lager grafitti

Til å være hovedstad i et lite land har Oslo hatt et rikt kulturliv. Store forfattere, malere, lyrikere og skuespillere har skjenket store deler av sine liv på å berike oss andre med sin kreativitet, håndverk og evne til å fange nåtiden for våre etterkommere. Det er ingen liten bragd.

Vår kunstneriske arv er noe vi skal være stolte av, og som hver og en av oss bør gjøre seg kjent med. Kunstnere har opp gjennom alle tider påvirket politikk, mote, filosofi og psykologi, og det er fantastisk at vi mennesker har en hjerne som er i stand til å skape og tolke det abstrakte og metaforiske. Hva hadde vi vært uten kunst? Du tenker kanskje ikke over at du selv er kunstnyter – men enten du liker et klassisk maleri, EDM-musikk eller arktitektur, så er du en beundrer av menneskehetens evne til kreativitet.