Er TV-serier kunst?

 

Det sies at vi lever i “the golden age of TV”, eller TV-ens gullalder på godt norsk … men selv om standarden på TV-programmene er høyere enn noen gang før – kan man likevel gå så langt som å kalle dette kunst? Svaret er todelt, og det finnes argumenter både for og imot. Det finnes selvsagt masse dårlig TV der ute, og dette er et av hovedargumentene mot at TV kan være kunst. Likevel lages det produksjoner hvor både skuespillere og regissører er på nivå med film. Her kommer en liste over de aller beste TV-serien som kan anses som kunst.

The Handmaid’s Tale

Det er spesielt én ting som gjør denne serien til kunst, og det er den fantastiske filmatiske måte TV-serien er filmet på. Men også skuespiller-prestasjonene, og spesielt fra Elizabeth Moss, holder aller høyeste kvalitet.

Twin Peaks

Twin Peaks er tilbake 20 år etter, og nok engang med David Lynch bak spakene. Lynch er kanskje den mest anerkjente levende kunstregissøren verden har den dag i dag, og alt han lager kan defineres som kunst. Og når han tillegg har med seg på laget førsteklasses skuespillere på laget, som Laura Dern, kan man ikke argumentere mot kunst-stemplet på denne serien.

Mad Men

Man Men skildrer 50, 60 og 70-tallet på en slik måte at det kan ikke sies å være annet en autentisk, og det ligger mye kunstnerisk talent bak dette. Om det er dressen til Don Draper, sigarettene til Peggy Olson, eller det perfekte dekorert hjemme hos Betty Draper – har Mad Men-skaperene maktet å skape et univers som er perfekt, og i tråd med tidsånden, fra ende til annen.

Transparent

Denne TV-serien som er skapt av Amazon inkluderer flere drømme-sekvenser som ligner mye mer på kunstfilm enn på en tradisjonell TV-serie. Det er både bruken av kamera, lys og lyd som skaper denne drømmende effekten som har gitt serien flere priser.

Crises in six scenes

Denne TV-serien ble faktisk slaktet av kritikerene, men det blir også mye kunst. Årsaken til at denne TV-serien fortsatt er med på listen, er at den er skrevet og regissert av selveste Woody Allen. Og alt Woody Allen tar i må kalles kunst. Akkurat som den nye sesongen med Twin Peaks viser dette at TV også har blitt et attraktivt medium får våre aller beste filmregissører (og skuespillere).