Arthouse – uavhengige kunstfilmer

 

Arthouse er betegnelsen på mindre kommersielle filmer, som er laget for mest mulig kunstnerisk effekt – uten å tenke på hvordan den gjør det på kino. Med andre ord, her er det kvalitet over kvantitet som teller. Filmer som kan omtales som Arthouse kan også komme fra Hollywood, men som oftest vil det være snakk om andre filmer fra andre land. Særlig Frankrike, Tyskland, Korea og Iran bemerker seg innenfor denne sjangeren, men også her hjemme – og blant våre skandinaviske naboer – står denne filmtradisjonen støtt.

Kjente regissører

Ingmar Bergman er den mest kjente skandinaviske regissøren innenfor denne sjangeren, og som de fleste vet er Bergman fra nabolandet Sverige – hvor Arthouse har vært en populær filmsjanger i flere tiår. For mange nordmenn er Bergmann best kjent for sin eks-kone Liv Ullmann, og datter Linn Ullmann, men internasjonalt er det filmene han blir husket for.

En annen kjent regissør i denne kategorien er David Lynch, og da særlig for filmer slik som Blue Velvet, Eraserhead, Lost Highway og Wild at Heart. Som de fleste vet er dog Lynch også godt kjent for den populære TV-serien Twin Peaks.

Den franske regissøren Godard bør også nevnes i denne sammenheng, han er en av de ypperste regissørene innenfor den populære “fransk nybølge”-kategorien. Fransk nybølge-filmer ble i all hovedsak produsert på slutten av 60, og starten av 70-tallet, men de er fortsatt populære i dag. Mange av triksene til Godard har også inspirert en generasjon av filmskapere som kom etter han.

Hvor kan man se Arthouse-filmer?

Man kan se Arthouse-filmer på cinemateker i alle de store byene i Norge, men heldigvis vises også noen av på normale kinoer – og da spesielt filmer som har vunnet priser på filmfestivaler, som for eksempel i Cannes.