Generelt om norsk kunst
Kunst er en viktig del av et samfunn, inkludert det norske. Faktisk spilte kunsten en stor del av den norske frigjøringsprosessen fra både Sverige og Tyskland, men den har også betydd mye i mer moderne tid. Her kommer en liten oversikt.
Nasjonalromantikken
Romantikken står sterkt i den norske kunst-tradisjonen, og var en kunstepoke som fant sted i all hovedsak på 1800-tallet. I Norge var nasjonalromantikken sterkest, og kjente kunstnere i denne tradisjonen inkluderer Hans Gude, Theodor Kittelsen, August Cappelen og Peder Balke. Disse malte den norske naturen, samt folk ikledd bunad og som gjorde tradisjonelle aktiviteter. Her skulle man vise frem landet på sitt aller, aller vakreste.
Men nasjonalromantikken i Norge tok ikke kun for seg malerkunsten, men også andre kunstformer: for eksempel litteratur og musikk. Flere av våre mest kjente og kjære låter kommer fra denne tiden, inkludert nasjonalsangen Ja, vi elsker dette landet – som kjent skrevet av Bjørnstjerne Bjørnson, ett av de største navnene fra denne epoken. Men man bør også nevne navn som Ole Bull, Edvard Grieg, Ivar Aasen, Camilla Collett og Jørgen Moe når man snakker om den norske nasjonalromantiske historie- og tradisjon.
Norsk kunst i dag
Den dag i dag står norsk kunst sterkt, både her hjemme og internasjonalt. Norge har ikke kontemporære kunstnere på nivå med verdenskjente Edvard Munch, men har likevel lagt til rette for et voksende, dynamisk og levende kunstmiljø innenfor flere felt. Når det kommer til malerier er kanskje Odd Nerdrum den aller mest kjente, mens Ida Ekblad blir sett på som en av de mest talentfulle unge kunstnerne i verden i dag.
Men kunst er jo ikke kun malerier, det er også f.eks litteratur – og her er Norge hjem til to av de mest solgte forfatterne de siste årene. Her snakker vi selvsagt om Jo Nesbø og Karl Ove Knausgård, men selv om Jo Nesbø sine bøker selger som varme hvetebrød, er det kun Karl Ove Knausgård sine litterære verker som kan karakteriseres som kunst i ordets rette forstand. Han har også vunnet mange internasjonale priser for sitt forfattervirke.
Det er spesielt “Min Kamp”-bøkene som har gitt Knausgård nasjonal- og internasjonal oppmerksomhet og prestisje, for eksempel gjennom Wall Street Journal Innovator Award – hvor Knausgård var den første til å motta denne prisen noensinne.
På filmfronten har også Norge flere internasjonalt kjente regissører, og en av disse lager kunstfilm – og han heter selvfølgelig Joackim Trier, og han ble kjent gjennom filmene Oslo 31. august og Reprise. Men han har også fått med seg internasjonale skuespillere, som Isabelle Hubbert, i filmen Louder Than Bombs – en film som gjorde kunststykket å bli nominert til en prestisjetung palm d’or under filmfestivalen i Cannes. Dessverre vant han ikke denne prisen, men det og bli nominert er stort i seg selv.