Viktig å tenke på for deg som vil kjøpe bolig i utlandet

Er du en av dem som går rundt og tenker på å kjøpe bolig i utlandet? Et eksotisk eventyr med solgaranti langs Middelhavet, eller et koselig hus i vårt naboland Sverige? Du er ikke alene. Flere enn 50 000 går rundt med en slik drøm i magen og mange tar også steget for å leve ut “hyttedrømmen” i et fremmed land. Men det er mye som er viktig å tenke på i forbindelse med kjøp i utlandet, blant annet skatt og avgifter? Er det lov å leie ut boligen? Disse spørsmålene må du ha svar på før du slår til.

Nordmenn eier 100 000 boliger

Nordmenn elsker eventyret som følger med ved å eie en bolig i utlandet. Og med en økende kjøpekraft er antall utenlandsboliger doblet på ti år. Nå står nordmenn for nær 100 000 boliger fordelt over hele verden. De aller fleste befinner seg i solrike land, som Spania, Hellas og Kroatia for å nevne noen. Alle land har forskjellige reguleringer når det kommer til avgifter og skatter på boligkjøp. Her er det lurt å ta kontakt med en lokal eiendomsmegler som kan guide deg gjennom kjøpsprosessen og sørge for at du holder deg innenfor lover og regler. Du bør også tenke på om du skal finansiere boligkjøpet ved å leie ut de delene av året du ikke er der selv – da må man sette seg inn i lover som gjelder.

Gode forberedelser gir trygt kjøp

Gjør du dine forberedelser, kommer i kontakt med de rette eiendomsmeglerne, så bør drømmekjøpet være innenfor rekkevidde. Det er viktig med gode sko å trå i når man skal ta slike store steg ut av komfortsonen. Bare i fjor tok over 5 000 steget og kjøpte seg en bolig utenlands. Mange leier ut og finansierer deler av lånet på en meget overkommelig måte. Et eksempel er at skal man leie ut i Kroatia, må man ha et kroatisk firma registrert for det. Dette hjelper gjerne en eiendomsmegler deg med også. Det er også et godt tips å sørge for å komme i kontakt med lokale renholdsbyrå som tar seg av vedlikeholdet hvis du skal leie ut deler av året.